Göğüs dikleştirme ameliyatları; göğüsün büyüklüğü ile ilgili önemli bir sorun olmamasına karşın, yapılan doğumlar, kilo alıp vermeler ya da yaşlanma sonucu bozulan meme formunun tekrar kazanılması için yapılan ameliyatlardır. Göğüs estetiği ameliyatları arasında, bayanların en çok yaptırmak istedikleri estetik operasyonlardan biridir. Göğüs dikleştirme ameliyatları göğsün normal boyutlarına ulaşmasında bazen tek başına yeterli olmayabilir. Eğer meme dokusunun yetersiz olduğu düşünülüyorsa, göğüs dikleştirme ameliyatı sırasında, göğüs protezi ilave edilerek arzu edilen sonuca ulaşılabilir.
Meme Dikleştirme Ameliyatlarının Yapılma Nedenleri
Göğüsün sarkmasına yol açan çok çeşitli faktörler mevcuttur. Yaşla birlikte derinin elastikiyetini yitirmesi nedeniyle insan vücudunun birçok bölgesinde oluşan sarkmalar en çok da göğüs dokusunda kendini gösterir. Bu duruma hormonal değişimler, genetik miras, gebelik, emzirme, yerçekiminin etkisi, kilo alıp-verme gibi nedenlerde eklenince sarkmanın boyutu artar. Göğüs dikleştirme ameliyatları bu problemleri azaltmak ya da ortadan kaldırmak amacıyla yapılan operasyonlardır.
Meme Küçültme Ameliyatının Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ameliyat öncesi göğüs muayenesi mutlaka yapılmalıdır.
- Tehlike arz edecek durumlarda veya 40 yaş üstü kişilerde meme ultrasonografisi ve mamografi ile göğüs değerlendirilip operasyon için karar verilmelidir.
- Operasyon öncesinde sigaranın bırakılması daha çabuk ve sorunsuz iyileşmenizi sağlar.
- Aspirin ve antiinflamatuar ilaçların 2-3 hafta öncesinden kesilmesi gerekir.
- Sıklıkla kullanılan bitkisel ilaçlar veya bitkisel destek gıdaları mutlaka operasyon öncesinde kesilmelidir.
Meme Dikleştirme Ameliyatı Çeşitleri
Göğüs dikleştirme ameliyatlarında hangi tekniğin hasta için en uygun olduğuna, yapılacak muayene sonrası, göğüsün sarkma derecesi, doku elastikiyeti, hacim kaybı olup olmadığı değerlendirilerek karar verilir. Yapılacak kesiler, deformasyonun derecesine göre, meme başı çevresi, meme başından aşağıya dik kesi ya da ters T harfi şeklinde olabilir.
Meme Dikleştirme Ameliyatında Kullanılan Anestezi Yöntemi ve Süresi
Göğüs dikleştirme ameliyatları genel anestezi altında yapılır ve ameliyat ortalama 3 saat sürer. Hasta ameliyattan sonra genellikle aynı gün veya ameliyatın ertesi günü taburcu edilir. Dikişler 10-12. günler civarında alınır. Hastalar; doktorlarının önereceği sporcu sütyeni şeklinde elastik bir sütyen giyerek birkaç gün sonra günlük aktivitelerine ve sosyal hayatlarına dönebilirler.
Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Göğüs dikleştirme ameliyatlarından sonra ancak dikleştirme ile birlikte silikon meme protezleri kas altına yerleştirilmişse özellikle ilk birkaç gün kol hareketlerinde ağrılar oluşabilir. Bu durumda ağrıyı kontrol etmek için kuvvetli ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılır. Ameliyatta, sarkıklığın derecesi ve ameliyatın yöntemine göre farklı büyüklük ve yerlerde kesi izleri olabilir. Göğüsün ideal şeklini bulması 3-4 ayı bulmaktadır.
Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar
- 3-4 hafta boyunca ağır bir şey kaldırmak veya itmekten kaçınılmalıdır
- En az 1 hafta cinsel ilişkiden ve en az 1 ay ağır ve zorlayıcı sporlardan uzak durulmalıdır
- Destek sebebi ile doktorunuzun önerdiği spor sütyeni düzenli olarak kullanılmalıdır
- Meme başı ve süt bezi kanallarına dokunulmadığı için; yapılacak doğumlar sonrasında, emzirme fonksiyonunuz hiçbir şekilde etkilenmeyecektir.