İleri derecede büyük ve sarkık olan göğüslerin küçültülerek forma sokulması işlemidir. Aşırı kilo alma, genetik ve hormonal sebepler, ilerleyen yaş, bazı ilaçlar ve tümörler gibi sebeplerle göğüste aşırı büyüme ve sarkıklık oluşabilir. Göğüs küçültme ameliyatında; fazla meme dokusu, yağ dokusu ve deri çıkarılarak daha küçük, hafif ve estetik bir göğüs elde etmek mümkündür.
Meme Küçültme Ameliyatlarının Yapılma Nedenleri
- Estetik olarak hoş olmayan görünüm (büyüklük, sarkma, meme ucu bölgesinin genişlemesi, meme ucunun meme altı kıvrımından daha aşağıda bir seviyede bulunması)
- İç çamaşır ve giysi kullanımında zorluklar,
- Boyun, omuz ve sırt ağrısı şikayetleri,
- Aşırı terleme; meme altında pişiklerin oluşumu,
- İskelet sistemi bozuklukları.
Ameliyat Öncesi Dikkat Edilecek Noktalar
Ameliyat öncesi göğüs muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Tehlike arz edecek durumlarda veya 40 yaş üstü kişilerde meme ultrasonografisi ve mamografi ile göğüs değerlendirilip operasyon için karar verilmelidir.
Meme Küçültme Ameliyatı Hangi Yaşlarda Yapılır?
Göğüs küçültme ameliyatı, meme dokusunun gelişimini tamamladığı 17-18 yaşından itibaren yapılabilmekle beraber bazı özel durumlarda daha erken yaşlarda da yapılabilir.
Meme Küçültme Ameliyatı Çeşitleri
Ameliyat için birden fazla teknik mevcuttur. Bu tekniklerin birçoğunda ileride yapılabilecek doğumlar sonrasında, emzirebilme açısından süt kanalları korunur. Göğüs küçültme ameliyatı geçirmiş kadınlarda emzirme oranı yaklaşık olarak %70′tir. Ameliyat için değişik teknikler olmakla beraber, bunların hemen hepsinde ya meme başından aşağıya doğru inen bir çizgi ya da ters T harfi şeklinde bir kesi olur. Hangi tekniğin tercih edileceğine ameliyat öncesi yapılan muayenede göğüsün büyüklüğü, deformasyon derecesi, elastikiyet durumuna bakarak doktor eşliğinde karar verilir.
Meme Küçültme Ameliyatında Kullanılan Anestezi Yöntemi ve Süresi
Göğüs küçültme ameliyatları genel anestezi altında yapılır ve ameliyat ortalama 3 saat sürer. İlk 1-2 gün içinde oluşabilecek kan ve sıvıları dışarı almak üzere her iki göğüs yanlarına ince birer tüp (dren) yerleştirilebilir. Hasta ameliyatın ertesi günü taburcu edilir. Hastalar sporcu sütyeni şeklinde elastik bir sütyen giyerek birkaç gün sonra günlük aktivitelerine ve iş sürecine dönebilir.
Meme Küçültme Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Göğüs küçültme ameliyatlarından sonra iyileşme evresindeki süreçte oluşan ağrı, ilaçla kolaylıkla kontrol altına alınarak birinci veya ikinci günde kaybolur. Hasta 2-3 gün aralıklarla kontrole gelir. Dikişler 10-12. günler arasında alınır. Ameliyat sonrası doku şişmesi nedeni ile meme başı ve meme derisinde bir miktar his kaybı gelişebilir. Bu durum genellikle 6 hafta içinde kaybolur. Ameliyat sonrasında oluşacak iz ise 1 yılın sonunda kaybolur.
Göğüs Küçültme Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar
- 3-4 hafta boyunca ağır bir şey kaldırmak veya itmekten kaçınmalısınız.
- Birkaç hafta boyunca eksersizlerinizi sınırlandırmalısınız.
- Doktorunuzun önereceği sporcu sütyenini düzenli olarak kullanmalısınız.
- Cinsel uyarı insizyonlarınızın şişmesine yol açabileceğinden 1 haftalık bir cinsel yaşam yasağı ile karşılaşacaksınız. 6 hafta boyunca göğüslerinize hafif bir temas dışında her türlü müdaheleden kaçınmanız gerekmektedir.
- Ameliyat yerinizden sızan çok az bir sıvı veya kabuklanma olağandır.
- Gelecekte oluşabilecek doğumlar sonrasında, emzirebilme açısından süt kanalları korunur.
- Göğüste ameliyat sonrası tekrar büyüme olmaz. Göğüs küçültme ameliyatı kanser riskini artırmadığı gibi bu ameliyatı geçirmiş kadınlarda göğüs kanseri daha az görülür