Yüz estetiği ameliyatı, hastanın gevşeyen veya sarkmış olan yüz derisinin fazlalıklarının alınıp, daha genç bir yüz görünümü kazandırılmasıdır. Yapılacak ameliyat, yaşlanmayı durdurmaz ama yüz görüntünüzde gençleşme sağlar. Yaşlanma saati geri döndürülür, ama çalışmaya devam eder. Yüz bölgesinde ilerleyen yaş ve birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan yaşlılık belirtilerinin ortadan kaldırıldığı cerrahi işlemler yüz germe estetiğini oluşturmaktadır. Yüz germe estetiğinin amacı, hastanın doğal ve genç bir yüze sahip olmasıdır.
Yüz Germe Yapılma Nedenleri
Yüz germe estetiği yaşlanma sonucunda bollaşan derinin uygun yerlerden kesilip yüzün yan taraflarından arkaya-yukarı doğru çekilerek gerilmesi ve fazla kısımlarının kesilerek tekrar dikilmesinden ibarettir. Her ameliyatta olduğu gibi yüz germenin de çok önemli püf noktaları vardır. En önemli konulardan biri, yüz mimik kaslarını hareket ettiren yüz sinirinin (fasiyal sinir) korunmasıdır. Bu sinir her iki yanak bölgesinde çok ince dallara ayrılmakta ve derinin altında uzanmaktadır.
Yüz Germe Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilecek Noktalar
Genel sağlık durumunuzun iyi olması ve operasyona psikolojik olarak hazır olup, ameliyat sonuçlarıyla ilgili gerçekçi beklentiler içinde bulunulması gerekmektedir. Hasta muayenesinde hastanın varsa alkol, sigara ve zararlı madde alışkanlığıyla, hipertansiyon, kalp ve damar, karaciğer gibi hastalıklarıyla ilgili bilgiler estetik cerrah tarafından değerlendirilir. Ameliyat planlaması hastanın yüz ve boynundaki deformasyonun şiddetine göre cilt dokusu, kemik yapısı, yağlanma miktarı ve yaygınlığı, sarkma derecesi dikkate alınarak yapılır. Bu ameliyatla beraber göz kapağı estetiği de yapılabilmektedir. Ayrıca yağ enjeksiyonları ve alın germe gibi işlemler de bu ameliyata eklenebilir. En az bir hafta öncesinden aspirin, ginkobiloba, e vitamini gibi kan sulandırıcı ilaçların kesilmesi gerekmektedir.
Yüz Germe Ameliyatları Kaç Yaş İçin Uygundur?
Ortalama 40 yaş ve üzerinde olanlar; 40 yaş altında olmasına karşın, boyun, yüz ve dudak kenarlarında sarkma, yağlanma ve katlanma olan kişiler için uygun bir operasyondur.
Yüz Estetiğinde Uygulanan Anestezi Yöntemi ve Süresi
Ameliyatlar hastane ortamında, genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi 2-4 saat arasındadır. Operasyon bitiminde işlem yapılan alana iki adet dren konur. Bu drenler 24-36 saat sonra çekilir. Hasta ameliyattan yüz germe korsesi ile çıkar ve bu korsenin bir hafta giyilmesi istenir.
Yüz Estetiği Sonrası İyileşme Süreci
Ameliyat sonrası altıncı günde dikişler alınır, yüzde mevcut ödemler geçmeye başlar. Özel bir masaj metodu ile yeni cilt dokusu dinamikleştirilmeye başlanır. Ağrı rahatsız edecek şiddette olmaz ve ağrı kesici ilaçlar ile rahatlıkla kontrol altına alınabilir. Şişlik ve morluklar ilk birkaç gün içerisinde hızla azalır ve 2 hafta içerisinde kaybolur. Cildin yüz üzerine tam olarak oturması yaklaşık 4-6 ay sürer. Kimi operasyonlar 7 ila 15 yıl sonra tekrar cerrahiye ihtiyaç duyarken, birçok hastada ikinci bir estetik gerekmez.
Yüz Estetiği Ameliyat Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar
- Kişini yüzünü fiziksel faktörlerden koruması gerekir. Operasyon sonrası iyileşme evresinde gerilen yüzün fazla hareket etmeye maruz kalmaması gereklidir.
- Gerektiğinde ağrı kesici ilaçların düzenli kullanılması gereklidir.
- Yüzünüzle direkt temas ederek giyilebilecek kıyafetleri tercih etmeyin.
- Operasyon sonrasında 1 ay süreyle kesinlikle sigara içilmemesi gereklidir. Sigara, vücuttaki kılcal damarları tıkadığından ameliyat sonrası yüzdeki kılcal damar kan dolaşımını etkiler ve iyileşme sürecini yavaşlatır.